Държавното ръководство не желае Македония да бъде нито “независима”, нито “демократична”, макар че тези две предложения на посредника Матю Нимиц бяха оценени в политическите изказвания и сред обществеността като единствено приемливи за компромис по спора за името с Гърция.

В македонската столица снощи се състоя многохиляден протест срещу предложенията за промяна на официалното име на републиката.

Над пет хиляди души се събраха на митинг в столицата Скопие, за да изразят несъгласие с каквато и да било промяна на официалното име на Македония.

"Македония веднага трябва да прекрати преговорите с Гърция, защото предложенията за смяна на името са абсурдни", обявиха организаторите на протеста.

Митингът, който се проведе под наслов, "Македония, Македонски, Македонци - само това признаваме", бе организиран от "Инициативен комитет".

Участниците в протеста носеха националният флаг на страната и плакати с надписи на английски: Нашето име не се продава, Нашето име е Македония, НАТО - Не благодаря, ЕС - Не благодаря.

През последните десет дни в съседна Македония се провежда мащабна кампания срещу предложенията на международния посредник Матю Нимиц за решаване на спора с Гърция за името на Република Македония.

Президентът Бранко Цървенковски и премиерът Никола Груевски на няколко пъти заявиха, че няма да приемат предложения, които премахват "македонската идентичност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase